Signe Andersson, redo i tandläkarstolen. Foto: SVT

Sämre tandhälsa bland förskolebarn: ”Oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Det är tandläkarbrist på flera håll i Västerbotten och samtidigt kan man se att tandhälsan bland förskolebarn i länet försämrats under de senaste tre åren.

– I vissa socioekonomiska områden finns en försämrad tandhälsa, säger tandvårdschef Anna-Maria Stenlund Berggren.

Mellan 2011-2018 har man kunnat se en försämring på 20 procent när det gäller skadade och fyllda tänder hos 6-åringar, enligt data från Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa). I Västerbotten har man sett samma tendens, men inte i lika stor utsträckning.

– Vi vet inte helt vad det beror på, men en del kan vara att föräldrar nu har haft så fina tänder i sin egen barndom att de tar god tandhälsa lite för givet, säger Anna-Maria Stenlund Berggren, tandvårdschef Folktandvården.

”Viktigt med samverkan”

Tandvårdchefen berättar att man arbetar för att stoppa den negativa trenden – dels på individnivå när barnen är på besök men även generella insatser tillsammans med mödravårds- och barnavårdscentralen samt öppna förskolor för att informera om munhälsa och kost.

Är det här oroande?

– Orolig ska man alltid vara, speciellt när man inte har svaren. Men det är bra att vi har koll och ser en tendens och kan jobba för att se vad vi kan göra ytterligare. Jag tror att samverkan med kommun och primärvård är jätteviktig.

I klippet ovan kan du höra hur Signe Andersson, 8 år, och hennes pappa tänker kring tandhälsa hemma och hör hennes tankar inför tandläkarbesöket.

*I datan från Skapa så ingår all Folktandvård i Sverige och viss privat tandvård, men de utgör endast en liten del.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.