År 2016 ser ut att bli ett historiskt dåligt år för bärplockarna. Inte för att det varit lite bär – utan för att priserna i vissa fall varit de sämsta på nästan 30 år.
– Det har varit katastrofalt dåliga bärpriser i år, säger Bo Holmqvist som jobbar på Staffans Frukt i Lycksele.
Blåbären började på 7 kronor per kilo, enligt Bo Holmqvist har han inte betalat så dåligt på över 25 år.
Det finns flera förklaringar till de låga bärpriserna. Det har varit tre bra bärår i rad och grossisterna har stora lager i frysarna. Samtidigt har de svenska bären fått hårdare konkurrens från billigare bär i öst.
– Det här är det sämsta bäråret sedan Gorbatjov öppnade gränserna och det började välla in ryska bär till Sverige i slutet av 80-talet, säger Örjan Berglund, som äger Norrskensbär i Jörn, ett av landets tre stora bärföretag.
Priserna pressas ned
Just nu har han cirka 800 thailändska plockare i skogarna. Men nästa år kommer det att bara bli cirka 500 plockare, säger Berglund.
Totalt i hela landet finns det omkring 6000 plockare jämfört med 15.000 under de bästa bäråren.
– Marknaden är helt mättad. Priserna är pressade ned i skoskaften. Vi betalar 13 kronor kilot för blåbären, i Ukraina kostar dom bara 4 kronor kilot, säger Berglund.
Katastrof för bärplockarna
De stora förlorarna är de så kallade friplockarna från Bulgarien och Rumänien, plockare som kommer utan arbetstillstånd till Sverige. De har ingen garantilön och för dem kan 2016 sluta med en katastrof.
– Många av de här personerna kommer att åka hem med skulder. De kommer knappt att kunna plocka ihop till resan medan de organiserade plockarna främst från Thailand har en garantilön, säger Örjan Berglund.
Men även för de thailändska plockarna blir det tufft. Grundlönen räcker för det mesta bara för att täcka resan till Sverige. Något större överskott blir det inte.
– Thailändarna får det att gå runt med garantilönerna, inte mer, säger Örjan Berglund.