Genrebild. Samtliga hälsocentraler i Västerbotten utrustats med skyddsutrustning. Foto: SVT

Alla hälsocentraler i Västerbotten skyddsutrustas

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste dagarna har samtliga hälsocentraler i Västerbotten utrustats med skyddsutrustning, för att stå redo att möta patienter som kan ha smittats av coronaviruset. Detta trots att man uppmanat människor att inte söka sig till hälsocentralen utan istället ringa 1177.

Det har under den senaste veckan levererats såväl andningsmasker som visir och förkläden till de som jobbar på hälsocentralerna.

Totalt har länet 38 hälsocentraler varav 5 är privata. Samtliga är utrustade med bas-kit och med noga instruktioner om hur personalen ska använda den om de möter någon med misstänkt covid-19.

Chefsläkare i beredskap för Region Västerbotten beskriver att länet nu är rustad för att provta och ta hand om eventuellt smittade.

Kan isoleras

Infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus har ett 10-tal platser där patienter kan hållas isolerade.

– Skulle det röra sig om fler har vi en plan för hur vi kan stuva om, säger Sofie Jacobsson, chefsläkare med särskilt ansvar vid krisberedskap för Region Västerbotten.

Fler provtagningar nästa vecka

Eftersom många förväntas återvända från sportlovet tror chefsläkaren att antalet provtagningar kommer att öka veckan som kommer. Hon håller sig hela tiden uppdaterad på såväl nationell som global nivå.

-Vi får nog vara beredda på att det kan ta veckor eller månader innan vi kan blåsa faran över och det gäller att följa de råd och restriktioner som UD och vården kommer med, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.