Till vänster: Viktoria Lapinniemi (V) Till höger: Johan Söderling, kommunalråd (S). Foto: SVT

Detta vill partierna satsa på i Vännäs

Uppdaterad
Publicerad

Samarbete blir troligen en viktig del av Vännäs framöver. När politikerna får sia om framtiden funderar alla på olika former av samverkan med grannkommunerna.

Många Vännäsbor pendlar till och från stora grannkommunen Umeå, men runt Vännäs finns också Nordmaling, Vindeln och Bjurholm. Och när SVT frågar om kommunens framtid kommer politikerna ofta in på att samarbete är en viktig framtidsfråga för Vännäs. 

– Jag tycker om samarbeten. Det är det vi ska prata om i första hand, vad kan vi hjälpas åt med, säger Vännäs kommunalråd Johan Söderling (S), som också gärna lyfter fram arbete med att behålla Vännäs som en trygg kommun. 

Val 2018 – #dinröst

– Vi behöver hitta samarbeten med andra kommuner. För varje gång vi tittar på Umeå måste vi titta på kommunerna omkring oss och fråga ”hur kan vi göra det här enklare?”, säger Jan Nilsson som är Moderaternas förstanamn på kommunlistan. 

Musikskolan viktig

Men inför kommande mandatperiod finns också andra, mer konkreta saker, som politikerna vill ta itu med. Liberalerna vill bland annat satsa på flera utbildningsrelaterade frågor, som lärarassistenter och hedersfrågor.

– Vi kommer inte gå med på att lägga ner musikskolan. Jag tror att det är en livskvalitetsfråga, säger partiets förstanamn Monica Wahlström 

Miljöpartiet tycker att kommunen kan större ansvar för miljötänk runt sina egna lokaler. 

– Jag tror att vi skulle kunna minska kostnaderna för energiförbrukning på många energislukande byggnader. Men det kräver långsiktighet, säger Krister Andersson som är Miljöpartiets förstanamn i Vännäs. 

Mer än bara en sovstad

Centerpartiet vill utveckla det attraktiva Vännäs, bland annat genom att satsa på ett levande centrum och på att hålla liv i hela kommunen.

– Vi vill lyfta landsbygdens betydelse för tätorten och tätortens betydelse för landsbygden, att vi tillsammans jobbar över hela kommunen, säger oppositionsrådet Ulf Eriksson (C). 

Kristdemokraternas gruppledare Hans-Inge Smetana är också inne på att Vännäs ska vara mer än bara en sovstad, men tror samtidigt att det finns en fara i att sträva efter för mycket. 

– Vi kan inte ha allt när det gäller till exempel kultur, men vi ska göra det vi är bra på, säger Smetana.     

– Jämställdheten är en viktig fråga, liksom att behålla ungdomarna i kommunen, säger Viktoria Lapinniemi (V) som är förstanamn på kommunlistan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet