– Alla pengar går till att reparera. Det har gått för långt, säger Dick Stål, som sitter i styrelsen i företaget som äger sanatoriet i Hälllnäs. Foto: SVT

Sanatoriet i Hällnäs drabbas av intrång: ”Det är helt makalöst”

Publicerad

Återkommande inbrott och skadegörelse gör det svårt att bedriva verksamhet i det gamla sanatoriet i Hällnäs.

– Alla pengar går till att reparera. Det är helt makalöst, säger Dick Stål, styrelseledamot i företaget som äger området.

1970 stängde lungkliniken på sanatoriet i Hällnäs. Sen dess har det varit olika typer av verksamhet där men på senare år har de gigantiska byggnaderna stått tomma i perioder. Idag ägs hela området av företaget Windelvest AB som hyr ut lokaler, just nu till bär- och skogsföretag.

Tar sig friheter

Intresset för det gamla sanatoriet är stort. På senare år har nyfikna från hela landet tagit sig allt större friheter enligt Dick Stål.

Sveriges övergivna platser

– Många människor tycker att det är övergivet och att de har rätt att gå in oavsett vad det står på skyltarna, säger han. 

Lett till böter

Företaget har satt upp övervakningskameror, vägbom och skyltar. Skadegörelse och inbrott har polisanmälts och vissa händelser har lett till böter. De återkommande intrången gör det svårt att locka hyresgäster.

– Lek med tanken att vi får in ett större företag som vill bedriva verksamhet här samtidigt som människor gör inbrott och kraschar rutor. Det finns inget företag som vill gå med på det, säger Dick Stål. 

Se exempel på hur sanatoriet drabbats av intrången i videon ovan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges övergivna platser

Mer i ämnet