Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkas företag i Västerbotten av sankionerna? Hör Anders Hjalmarsson, vd för Västerbottens handelskammare, berätta i klippet. Foto: Berno Jonsson/SVT

Sanktionerna mot Ryssland slår hårt mot företag i Västerbotten

Publicerad

För flera tunga företag i Västerbotten som jobbar med produkter för skogsindustrin och som har stora delar av sin export till Ryssland kan det bli stora problem när sanktionerna införs.

– Det blir bekymmer att både leverera sina varor och att få betalt för dem, säger Anders Hjalmarsson som är vd vid Västerbottens handelskammare.

Industriföretaget Cranab som tillverkar skogskranar fick för en tid sedan en rysk order på minst 100 kranar till ett lastbilsföretag. Leveransen är planerad att fortgå under nästan hela 2022 och nu kan hela affären vara hotad.

– Det är för tidigt att säga utan vi måste avvakta och se hur det utvecklar sig. Vi tar inga kortsiktiga beslut men det är klart vi måste se till att säkra betalningsvägarna, säger Anders Strömgren som är vd hos Cranab.

Teknikföretag har jobbat med ryska ingenjörer

Flera företag har hört av sig i veckan till handelskammaren och är oroliga över vad sanktionerna kommer att innebära för affärerna, leveranser och eventuella anställda i Ryssland. Ett teknikföretag i Umeå har under en längre tid jobbat med tolv stycken ryska ingenjörer och nu är man bekymrade över hur den verksamheten ska kunna fortsätta.

– Vi har lagt ner mycket tid för att utbilda dem och nu kan hela det arbetet vara till ingen nytta, säger vd:n som ännu inte vill framträda. Kanske vi uttalar oss längre fram när vi vet hur det hela utvecklar sig, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.