Säpochefen Anders Thornberg. Foto: TT.

Säpochefen försvarar hanteringen av terrormisstänkt

Uppdaterad
Publicerad
Säpo har kritiserats hårt för sin hantering av den terrormisstänkte 22-åringen som greps i Boliden. Men Säpochefen försvarar agerandet:
– Vi kommer aldrig någonsin att chansa när det gäller människoliv, säger Anders Thornberg.

Samma dag som Säpo höjde terrorhotnivån till en fyra, hög nivå, meddelande man att en person var efterlyst, misstänkt för att vara på väg att genomföra ett terrordåd i Sverige.

Mannen visade sig bo helt öppet i Boliden med namnet på dörren. Han greps, fördes till Stockholm, förhördes, släpptes och avfördes helt från alla terrormisstankar.

Agerade under tidspress

Den hårdaste kritiken mot Säpo efter det inträffade kan enklast sammanfattas som att man anklagats för att vara inkompetenta. Säpochefen Anders Thornberg är av en annan uppfattning.

– Den information vi hade var konkret, ganska precis i delar. Vi hade en namngiven person och misstankar om att det skulle ske ett terrorattentat, men platsen var inte känd. Det kunde eventuellt vara fler inblandade och vi var under tidspress.

Att namn och bild på den misstänkte lämnades ut till polisen så att de snabbt skulle kunna gripa den misstänkte ser Anders Thornberg som självklart. De exakta turerna fram till gripanden går han inte in på.

Skyddar sina källor

Ett sätt för Säpo att försvara att man tog den information som senare visade sig felaktig på så stort allvar vore att antyda varifrån man fått den. Men det vill inte Anders Thornberg göra.

– Vi sysslar med underrättelseverksamhet och vi använder olika källor. Skyddar man inte sina källor får man ingen information nästa gång, säger han.

Källorna kan exempelvis vara individer vars liv kan riskeras om någon misstänker att de lämnat information, eller utländska underrättelse- och säkerhetstjänster som Säpo är beroende av.

Enligt Anders Thornberg är viss information sådan att besluten måste fattas snabbt. Konsekvenserna av att inte agera kan bli ödesdigra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höjt terrorhot i Sverige

Mer i ämnet