Den brittiska tidningen The Guardian har listat årets bästa arkitektur. Högst upp på listan hamnar Sara kulturhus i Skellefteå. Foto: Jonas Westling/TT

Sara kulturhus – årets bästa arkitektur enligt The Guardian

Uppdaterad
Publicerad

Sara kulturhus i Skellefteå hamnar på första plats när den brittiska tidningen The Guardian listar årets bästa arkitektur.

Det västerbottniska kulturhuset bräcker därmed fyra brittiska arkitekturobjekt på topp fem-listan, som tidningens arkitektur- och designkritiker Oliver Wainwright står bakom.

”Sverige går i spetsen när det gäller trä och visar upp hur en djärv ny framtid av hur 'plyskrapor' kan se ut”, skriver The Guardian.

”Sara kulturhus och hotell i Skellefteå står som en 20 våningar hög fyr av furu och gran, limmad och korslaminerad för att forma superstarka balkar, kolonner och golvbjälklag – vilket gör det starkare än både stål och betong i relation till sin vikt”, heter det vidare i tidningens motivering.

Att alla träd som använts härstammar från inom sex mils radie från kulturhuset och även har bearbetats i närområdet lyfts också upp i motiveringen.

Årets bästa arkitektur enligt The Guardian

1. Sara kulturcenter, Skellefteå.

2. Serpentine summer pavilion i Kensington Gardens, London.

3. East Quay konstcenter i Watchet, Somerset.

4. Bostadsområdet Becontree Forever i östra London.

5. The Cosmic House i Holland Park i London.

Källa: The Guardian

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.