Sara kulturhus har unikt energisystem med AI – påstås vara smartast i världen

Publicerad

Sara kulturhus i Skellefteå har ett unikt energisystem som optimeras efter husets behov.

Byggnaden har bland annat stora batterier i källaren som laddas upp när det finns ett överskott på el.

– Vi vill ju ha bästa pris och minsta påverkan på omkringliggande energisystem, säger Patrik Sundberg vid Skellefteå kraft.

Kulturhuset har fått stor uppmärksamhet internationellt eftersom det byggts i trä för att bli klimatneutralt. Energilösningen i huset har det inte pratats lika mycket om, men den innebär att Sara till och med blir klimatpositivt.

– Dessutom ligger energianvändningen cirka 40 procent under dagens byggnorm, berättar Patrik Sundberg som är affärsenhetschef.

Kulturhuset Sara

Förutom fjärrvärme och solpaneler som energikällor är batterier en viktig pusselbit. Byggnaden med hotell har utrustats med jättestora batterier från Northvolt vilka fyller flera funktioner.

– När det är som mest överskott på el i Sverige laddar vi husets batterier och sedan vid sämre tider kan vi anpassa vår förbrukning. Vi vill ju ha bästa pris och minsta påverkan på omkringliggande energisystem.

Pratar med andra byggnader

Energisystemet pratar också med byggnader i närheten, överflödig energi kan skickas till grannarna och tvärtom. Poängen är att ingen energi ska gå till spillo utan kunna användas där den behövs som bäst oavsett om det är i poolen, restaurangköken eller i samband med en konsert.

Ovanpå själva energisystemet finns nämligen också en teknik som kraftbolaget utvecklat tillsammans med ABB.

– Det är en AI-funktion som nu håller på att lära sig hur huset ska köras optimalt i varje stund.

Energilösningen visas i Dubai

Tekniklösningen visas just nu på världsutställningen i Dubai.

– Vi har redan kontakt med andra fastighetsägare som är väldigt intresserade. I riktigt stor skala skulle det göra underverk på elmarknaden.

Varför då?

– Energisystemet skapar flexibilitet eftersom fastigheter kan anpassas efter tillgång och efterfrågan i en tid då vi blir alltmer beroende av vindkraft som inte är lika stabil som andra energislag.

Följ med på en tur genom Sara kulturhus och hör om batterierna – som teoretiskt kan ta en bil ända till Paris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset Sara

Mer i ämnet