Maria Ekberg Brännström, vd Sara kulturhus. Foto: Marit A Israelsson

En av världens högsta träbyggnader syns nu från alla väderstreck i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Nya kulturhuset som byggs i Skellefteå ska när det står klart vara 20 våningar högt. Men redan nu sticker det upp rejält i skyn.

– Jag brukar ta en omväg hemifrån bara för att få se hur det växer, säger Maria Ekberg Brännström som är vd för kulturhuset.

Det var omtalat att bli den allra högsta träbyggnaden i världen. Men nu är det ett norskt kontorshus som gör anspråk på titeln.

– Nu går det snabbt att allt fler vill börja bygga mer miljösmart och då blir trä intressant, konstaterar vd:n Maria Ekberg Brännström.

Kulturhuset Sara

Men helt i trä hela vägen 75 meter upp blir det inte.

– Nej, det blir en betongsockel för att stabilisera tornet och sedan två våningar till ovanpå, på våning 19 ska restaurangen ligga och så blir det ett spa längst upp.

Hon konstaterar att det är ett komplicerat bygge. I klippet berättar hon vad som händer där och hur hon tror att huset kommer att förändra staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset Sara

Mer i ämnet