Marika Westermark, Missenträsk, berättar om den första utställningen i byn om Sara Lidmans liv och verk. Foto: Marit Israelsson/SVT

Sara Lidman får första utställningen i hembyn Missenträsk

Publicerad

”Sara i byn – byn i världen” heter den första permanenta utställningen som nu öppnat i Missenträsk gamla skola och berättar om författaren och debattörens liv.

– Det känns bra, men jag tror faktiskt inte att Sara själv hade gillat det, berättar Marika Westermark som är en av de engagerade byborna.

Som ung körde Marika Westermark taxi, och brukade skjutsa Sara Lidman till Glommersträsk och Jörn. Hon berättar att Sara var pratglad. Men inte alltid.

– Ibland var hon alldeles tyst fastän man ställde frågor och jag förstod efterhand att det var då hon skrev sina böcker, då var hon i sin egen värld, berättar Marika Westerlund.

Smärtans boning

En egen värld har Sara Lidman nu också fått i och med utställningen i skollokalen – som hon kallade för smärtans boning – där författaren själv gick sex år och lärde sig hungra efter fler ord.

– Projektledaren Ellenor Lindgren, byborna Ulla Stenberg och Marie Sundqvist har gjort ett fantastiskt jobb tillsammans med idégivaren Harald Larsen , tycker Maria Westermark och visar runt i lokalen.

Olika kamper i stort och smått

Och här är det klart att just orden fått stor plats. I blickens centrum vid ingången, en inskription längs hela bokhyllans sida som säger så mycket om den kamp i stort och smått som Sara Lidman själv ägnade livet åt: ”Bara ett ord. Men det rätta. Jag söker det än”.

Ur högtalarna höjer sig hennes röst. Också om att kämpa. Med allt sitt väsen. Som hon gjorde. Se och hör i klippet.

Men för byborna handlar det nu när utställningen har öppet om en mer handfast kamp, att fylla frysen.

– Det är bara att samla krafter för att baka. För det ska va hembakt mjukkaka och fikabröd, säger Marika Westermark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.