Foto: Pressbild

Satsar 120 miljoner på ny järnvägsterminal i Holmsund

Publicerad

Det kommunägda bolaget Inab satsar omkring 120 miljoner på en ny järnvägsterminal i Holmsund

Enligt Inab ökar behovet av snabb av- och pålastning vid hamnen i Holmsund. Satsningen innebär 2,8 kilometer nytt järnvägsspår, omkring 20 000 kvadratmeter lagringsytor och 2,1 kilometer väg som ska byggas.

– Vi bygger en terminal för att möjliggöra smidigare omlastning mellan färjan och järnvägen eftersom vi ser att det är ökande godsmängder som kommer den vägen, säger Gunnar Isaksson, projektledare på Inab.

Öppnar för säkrare järnvägsövergång

SVT har tidigare rapporterat om boende i Holmsund som klagat på en osäker järnvägsövergång där det ofta står tåg som blockerar för gångtrafikanter. Det har tidigare inte varit möjligt att avhjälpa problemet. Men i och med satsningen kommer trafikverket kunna få plats med tågen på annat håll, om de väljer att lägga pengar på en sådan lösning.

– Det är ingenting vi bygger i det här projektet. Däremot har vi anpassat det för att man ska kunna bygga ytterligare spår nere i hamnområdet för att få bort uppställda tåg och växlingsrörelser på bangården i Holmsund, säger Gunnar Isaksson på Inab.

Satsningen bekostas till störst del av Umeå kommun. Projektet har även beviljats 36 miljoner i form av EU-stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer