När julen är över kan julgranen få nytt liv som biokol kanske? Foto: Stina Stjernkvist, TT

Får 100 miljoner för satsning på biokol i Holmsund

Publicerad

Holmsund Biocarbon Plan med säte i just Holmsund utanför Umeå har beviljats närmare 105 miljoner för att på industriell skala producera biokol. Stödet från Regeringens satsning Klimatklivet uppgår till 45 procent av den totala investeringen, vilket innebär en satsning på över 200 miljoner kronor totalt.

Nu kommer en anläggning ta form som kommer att ha en produktionskapacitet på 60 000 ton biokol per år. När produktionen väl är igång kommer man förse regionens järnmalms- och stålindustri med en förnyelsebar råvara, som kan ersätta den fossila kolen i deras processer och minska de stora utsläppen av växthusgaser.

– Det är en utmärkt möjlighet för oss att visa vår teknologi för tillverkning av biokol och pellets i industriell skala. Anläggningen kommer att vara viktigt för export av vår teknik, säger koncernbolaget Bioendevs vd, Johan Berggren i ett pressutskick.

Utöver biokolsproduktionen i Holmsund har även en anläggning i Bureå beviljats mångmiljonstöd. Båda satsningarna kommer generera arbetstillfällen och bidra till att Västerbotten blir ett län i framkant vad gäller klimatsmart industri.

– Biokol och bioolja är en viktig nyckel i omställningen, och bidrar till att minska utsläpp av växthusgaser, samtidigt som biokol faktiskt kan binda en del av den koldioxid som redan finns i luften, säger Jenny Nordén, handläggare för Klimatklivet på Länsstyrelsen Västerbotten. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer