Mångmiljonsatsning på biokol i Bureå

Publicerad

Regeringens satsning Klimatklivet har beviljat stöd till tolv biokolsanläggningar runtom i landet, och två av de största finns i Västerbotten. En av dessa är en anläggning i Bureå som ska förädla skogsrester till biokol och bioolja.

Envigas får närmare 22,5 miljoner kronor i stöd från Regeringens satsning Klimatklivet, för att etablera en anläggning i Bureå, utanför Skellefteå. Företaget arbetar med produktion av biokol, bioolja och energigas och använder främst rester från skogsindustrin, jordbruket och processindustrin.

Redan om en månad kommer företaget trycka på startknappen för en demoanläggning i Bureå och förhoppningen är att den fullskaliga produktionen ska vara igång redan till hösten.

– Vår ambition att vara igång med den fullskaliga produktionen till hösten 2019. Vi kommer att förse industrin med biokol istället för fossilt kol, bioolja till raffinaderier för att bli grön diesel, bensin och flygbränsle och att förse det lokala fjärrvärmenätet med grön energi, säger Tobias Brink, vd på Envigas.

När produktionen väl är igång räknar man med att anställa lite mer än en handfull personer för att driva anläggningen.

– Vi ser framför oss en bemanning på drygt sex personer, säger Brink.

Biokol

Visa

Biokol kallas de produkter från biomassa, som förkolats i varierande grad. Genom grader av förkolning kan man skapa produkter med olika halter av kol som har en mängd användningsområden – bland annat som jordförbättring, värmekälla, eller för att rena järn vid stålframställning. Att använda biokol är också ett sätt att minska koldioxiden som redan finns i luften och ett exempel på nya lösningar som nu etableras i större skala.

Källa: Länsstyrelsen Västerbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer