Video från ”Med vingar längs Vindelälven” Foto: SVT

Satsning i Vindelälven ska öka fisketurismen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 juni driver Vindelbygdens fisekvårdsområde ett projekt som ska lyfta fisketurismen i Vindelälven. Satsningen ska på sikt bli större menar föreningens ordförande.

Tillsammans med Hotell Forsen, Wilderness Adventure och Aurora Borealis ska Vindelbygdens fiskevårdsområde, fvo, utveckla fisketurismen i området. Enligt planerna ska två tydliga informationsnoder etableras i Vindeln och Mårdsele.

Finansiärer för projektet är Stiftelsen Vindelälvsfiske som gett medel till aktörerna men hur mycket pengar det rör sig om vill inte Anders Åström, ordförande i Vindelbygdens fvo, gå ut med än.

– Det kommer vi ut med senare, det är inget jag vill berätta nu, säger han.

Kan bli bland de största vildälvsfiskeområdena i Europa

Det första steget utöver fiskenoderna blir att identifiera behovet för att tillgängliggöra fisket samt kontakta och bjuda in fler fiskevårdsområden längs älven i kommunen. Om den tänkta sträckan för området blir som planerad blir den ett av de geografiskt största områdena för vildälvsfiske i Europa.

Projektet startade den 1 juni och är knappt en vecka gammalt och från Vindelbygden hoppas man att projektet ska ge ringar på vattnet.

– Tanken som vi satt upp är att ju fler som hänger på desto fler blir ringarna på vattnet för potentialen är stor. Vi kommer föra möten med de andra fvo men angående sträckan har jag inte hört några siffror än men vi har goda tankar, säger Anders Åström.

Vill vidareutveckla efter projektslut

Målet med projektet är att både marknadsföra och paketera fisket i Vindelälven och dess biflöden. Det kommer att ske både nationellt och internationellt. Enligt Åström är projektet att betrakta som en förstudie och beräknas pågå till årsskiftet. Under projekttiden kommer en fiskeguide att anställas.

När projektet nått sitt slut kommer arbetet att fortsätta då man hos Vindelbygdens fiskevårdsområde menar att älven är en starkt bidragande orsak till att turister besöker Vindeln.

– Detta ska bli en större sak så småningom. När vi är klara ska vi se vad vi kommit fram till och planen är att vidareutveckla detta, berättar Anders Åström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.