Sävarrektorn löser vikariebehovet med en egen modell

Publicerad

Vid Sävar skola utanför Umeå har man en egen modell för att lösa vikariebristen. Den innebär att en person nästan jobbar heltid för att fylla de tomma lärarstolarna, något som är möjligt tack vare att skolan är så stor.

– Det skapar en bra arbetsmiljö om vi kan bemanna. Om rutinen är att man hoppar in för varandra så blir det en tung arbetssituation, säger rektorn Marcus Zaar.

Under pandemiåren har frånvaron bland både elever och lärare ökat på Sävar skola. Men tack vare sin egen modell klarar de att lösa de flesta vikariebehoven, även om det är svårt att få tag på behöriga lärare.

Sedan vårterminen startade har skolan haft ungefär 2 000 lektioner på högstadiet, men har bara behövt ställa in 7, enligt rektorn. Att försöka lösa bemanningen lokalt är nästan ett måste, menar Marcus Zaar.

– Vi har nästan varit tvungna att göra det. Det är knepigare när man är utanför centrum, det är svårare att rekrytera vikarier då. Det är samma när det handlar om vanliga tjänster.

10 procent av lärarna borta varje dag

På Sävar skola jobbar nästan 100 lärare, i snitt är ungefär 10 av dem sjuka eller lediga varje dag.

Hör Marcus Zaar berätta mer om den egna lösningen och hur den har funkat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.