Se den rutiga skogen i Umeå – kommunen satsar på hyggesfri avverkning

Uppdaterad
Publicerad

Vid fritidsområdet Nydala i Umeå har kommunen under vintern avverkat skog. Då många vistas i området valde man att göra ett försök med en lite ovanlig metod av hyggesfri avverkning.

– Vi har gjort en schackrutehuggning på tolv hektar, säger skogsförvaltaren David Israelsson.

Några hundra meter in i skogen från äventyrsbadet på Nydala märks det att kommunen har avverkat, men det är inte ett kalhygge man möts av. Från marken ser det mer ut som gläntor i skogen – som släpper in bra med ljus.  Från ovan däremot så ser man ett tydligt schackrutemönster träda fram.

Vill testa alternativa metoder

David Israelsson är skogsförvaltare hos Skogssällskapet och har arbetat med Umeå kommuns skogar i drygt fem år.

– Kommunen har varit intresserade av att komma igång med alternativa metoder i skogsbruket, så nu har vi testat en hyggesfri schackrutehuggning, säger han.

SLU inblandade i försöket

Metoden är ovanlig men inte helt obeprövad. I över 15 år har SLU haft en studie igång med en schackruteavverkning vid sin forskningsstation utanför Vindeln. SLU är även inblandade i försöket med avverkningen vid Nydala.

– Intresset ökar hela tiden så vi behöver den här typen av försök på fler ställen, säger Charlotta Erefur, samordnare vid SLU:s enhet för skoglig fältforskning.

I klippet ser du den lekfulla avverkningen i Umeå från ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.