Här finns 15 hektars ”tvärtom”-skogsbruk på Alnö utan vinstkrav – för naturen och friluftslivet

Uppdaterad
Publicerad

På Alnö utanför Sundsvall har kommunens skogsavdelning lagt det normala kravet på avkastning åt sidan och valt att skapa en skog som gynnar naturvärden och främjar friluftsliv och som lyfter fram historik och kulturlämningar på ett sätt som inte sker i det normala skogsbruket.

Projektet är om inte unikt så i alla fall ovanligt. Sundsvalls kommun avsätter ett 15 hektar stort skogsområde med helt andra avsikter än att tjäna pengar på skogen och Skogsstyrelsen administrerar.

– Det är lite grann ett omvänt sätt att jobba, vi hugger ner granarna och bevarar lövskogen, förklarar Tobias Eliasson, skogsvårdskonsulent på Skogsstyrelsen.

Granarna får ge vika

Med hjälp av statliga bidrag från jordbruksverket får granarna ge vika för betydligt mindre ekonomiskt värdefulla arter som klibbal, asp och björk.

– Det som är bra med området är att vi kan höja den biologiska mångfalden i en tätortsnära skog och vi är väldigt stolta över att kunna skapa ett så här stort område, säger Hans Asplund, skogsförvaltare vid Sundsvalls kommun.

Välbesökt område

Ett motionsspår löper genom skogen och tanken är att det redan idag välbesökta området ska vara attraktivt för friluftslivet samtidigt som naturvärden och kulturhistoriska lämningar bland annat i form av gamla husgrunder och murar bevaras.

– Så vill vi ha det, konstaterar skidåkaren Catharina Björkman som passerar i skidspåret och får höra om planerna.

Se hur arbetet med skogsområdet på Alnö går till i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.