Foto: SVTVisa alla (12)
Visa alla (12)

Se förödelsen från branden

Uppdaterad
Publicerad

Ett halvt kvarter i centrala Umeå mer eller mindre totalförstördes efter nattens storbrand. Värst drabbades Vattenfalls kontorbyggnad vars tak helt brunnit upp, men ingen människa har skadats.

Det var vid halv åtta-tiden i går kväll som branden startade i ett mindre trähus. Branden spred sig till en närliggande kontorsbyggnad och den fastigheten blev övertänd efter ett par timmar.

Stora delar av centrala Umeå spärrades av när branden var som kraftigast runt midnatt. Så sent som vid åttatiden i morse kunde inte räddningstjänsten utesluta att branden kunde flamma upp igen, men nu säger man att läget förbättrats.

– Läget ser mycket bättre ut, men jag kan inte garantera att branden är helt under kontroll, säger Andreas Mattsson, räddningsledare.

Risk för ras

Skadorna på Vattenfalls kontorsbyggnad är mycket omfattande och sent i går kväll tvingades räddningstjänsten riva en del av huset för att stoppa branden från att sprida sig. Enligt polisen finns det risk för att fler delar av fastigheten kan rasa ihop.

Under förmiddagen ska polisens tekniker undersöka platsen för att försöka fastställa brandorsaken.

Enligt räddningstjänsten har ingen skadats i branden.

Rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet

En förundersökning gällande branden har startat igång under tisdagsmorgonen. Än finns ingen misstänkt, men nu kommer polisen gå igenom vittnesuppgifter, jämföra förhör och teknisk undersökning för att reda ut hur branden startade.

– Allmänfarlig vårdslöshet är vår brottsrubricering, det finns ingen misstänkt vid det här skedet men vi kommer att gå igenom alla uppgifter för att reda ut hur branden startade. Men det är så pass tidigt i utredningen så mer kan vi inte meddela ännu, säger Tobias Gustafsson, jourhavande förundersökningsledare för polisen i Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Umeå

Mer i ämnet