Foto: SVT

Se jämställdhet med nya ögon

Nu vill Umeå kommun satsa mer på att upplysa om jämställdhet. Det gör dom genom en ny hemsida, där du får reda på hur till exempel ett parkeringshus, en gångtunnel och en bussterminal arbetar med jämställdhet.

På Umeå kommuns webbplats Gendered landscape får du genom ljud och bild göra en resa genom staden och se både jämställda men även ojämställda platser. Tanken är att lyfta frågeställningar kring jämställdhet i samhället och könsmaktstrukturer, men även visa hur Umeå kommuns arbete med genusfrågor avspeglas i staden.

Umeå med nya ögon 

Under torsdagen lanserades den nya webbplatsen och umebor fick testa att besöka Hedlunda förskolan, Årstidernas park och Norrlands universitetssjukhus med hjälp av VR-glasögon. Det var många som tog chansen att se Umeå med nya ögon.

– Det var en spännande upplevelse, man hamnar verkligen i miljön, det ger något till berättandet, säger besökaren Nils Håkansson efter han tagit av sig VR-glasögonen och kommit tillbaka till verkligheten.

Sprida kunskap om jämställdhet

Platserna går att besöka med mobiltelefon, läsplatta, dator eller VR-glasögon. Linda Gustafsson är jämställdhetsstrateg på Umeå kommun och hon hoppas att webbplatsen blir ett nytt och roligt sätt att sprida kunskap om jämställdhet.

– Idéen kommer ifrån en önskan att kunna levandegöra statestik om kvinnor och män i Umeå. Vi hoppas att dem här filmerna ska väcka frågor och att folk kommer få en liten aha-upplevelse, säger Linda Gustafsson.

Projektet ”Det könade lanskapet” startade 2009 och har funnit i fysisk form där umebor kunnat åka en busstur genom Umeå och fått lära sig om platsernas jämställdhetsarbete. Umeå var de första i världen att erbjuda en sådan tur. 

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer