Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se artisterna hålla huvudet kallt – här är urklipp från vinnarbidragen Foto: Björn Genborg

Kall musiktävling i Skellefteå – spelar flöjt i isvak: ”Får kramp i lungorna”

Uppdaterad
Publicerad

I Skellefteå avgjordes under lördagen en musiktävling och en poesitävling i isvak. I bitande kyla framförde artisterna sina vinnarbidrag – se de kyliga framträdandena i videon.

– Miljön är tuffast. När du går ner i isvaken får du kramp i lungorna. Det gäller att återfå lugnet så att det blir ett bra framträdande, säger Lars Westerlund, från föreningen Mörkrets och kylans glada vänner.

Vintersimmet i Skellefteå fick ställas in på grund av pandemin och föreningen för Mörkrets och Kylans Glada Vänner har istället i år satsat på ett digital arrangemang.

Poesitävlingen har arrangerats i Skellefteå i tre år, men musiktävlingen var ny för i år. Flera artister har skickat in filmer och sex av dem gick till final. Vinnarna har korats av en jury med kompetens inom musik och poesi.

– De bedömer dikten och musiken men också framträdandet. Själva miljön är det tuffaste. När du går ner i isvaken får du kramp i lungorna.Det gäller att återfå lugnet annars blir det inte bra. Det måste man träna på. Har man aldrig varit i en isvak får man kämpa med det, säger Lars Westerlund, föreningen Mörkrets och kylans glada vänner.

Susanna Hedlund från Skellefteå vann musiktävlingen och Karin Kebbe Helin från Stockholm vann poesitävlingen.

”Det har exploderat”

Föreningen för Mörkrets och Kylans Glada Vänner i Skellefteå som arrangerar tävlingen har märkt av det ökade intresset för vinterbad de senaste året.

– Det har exploderat. Många har fått upp ögonen för vinterbad och dess fördelar. Man får frisk luft och en adrenalinkick av guds nåde. Vi brukar varna för att det är beroendeframkallande, säger Lars Westerlund.

Se vinnarbidragen i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.