Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Krister Börjesson

Se vårfloden i Ammarnäs – flera varningar för höga flöden

Uppdaterad
Publicerad

Snösmältning i kombiantion med regn gör att vattenflödena nu stiger i fjällvärden. I Ammarnäs flödar det rejält i Tjulån.

– Det var länge sedan det var så här mycket vatten, säger Markus Eriksson som driver livsmedelsbutiken i byn.

På torsdageftermiddagen bedömde Markus Eriksson, som har butiken i byn, att vattnet var cirka 20 meter från fastigheten. Han berättar att de blivit lite tagna på sängen av de höga flödena.

– Det har aldrig varit så här mycket vatten sedan vi köpte affärn. Men fortfarande är det långt ifrån nivåerna 2005, säger Marcus Eriksson, Ammarnäs livs och fortsätter:

Vi hade höga nivåer i helgen som börjat sjunka undan, så vi trodde att det kulminerat, men sen kom det så otroligt mycket regn.

Pumpar ur källaren

Butiken har källarvåning och där läcker det in vatten. En bit bort efter vägen har en fastighet som står värre till vatten ända mot grunden.

– Vi pumpar i källaren, men det är inte ovanligt så här års och vi förvarar inget av värde där nere, säger Marcus Eriksson.

SMHI har tre varningar utfärdade för höga flöden i Västerbotten. Det handlar om Övre Umeälven, Övre Vindelälven samt Övre Juktån där SMHI utfärdat gul varning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.