Foto: SVT.

Secondhandbutikers existens hotas

Uppdaterad
Publicerad

I Västerbotten finns ett tjugotal ideellt drivna secondhandbutiker som samlat in pengar till behövande ändamål. Men nu kräver skatteverket att de betalar moms på allt de säljer – vilket kan tvinga flera av dem att lägga ned verksamheten.

Det är efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som Skatteverket nu menar att de ideella second-handbutiker som har öppet mer än 24 timmar i veckan ska räknas som företag eftersom de konkurrerar med liknande butiker som drivs av företagare. Konsekvensen blir att de nu ska betala moms på allt de säljer.

– Rent konkret så handlar det om en miljon kronor per år som vi ska betala i moms. De pengarna har vi inte för alla våra pengar vi får över går direkt tillbaka in i verksamheten. II så fall får vi lägga ned verksamheter, säger Anna-Marja Hagner, verksamhetsledare på Röda Korset i Umeå.

Ligger i riskzonen

Flera av butikerna skänker överskottet till hjälpverksamhet i Sverige och andra länder. Ett stöd som nu riskerar att försvinna. För Röda Korset är det deras sociala verksamhet som ligger i riskzonen.

– Det är ett tjugotal verksamheter som berörs. Det handlar om läxhjälp, häktesbesök, vi har mängder med verksamheter, så om det här går igenom så kan vi inte driva det, säger Hagner.

Vill ändra lagen

De ideella organisationerna har gått samman för att få riksdagen att ändra lagen så att verksamheterna kan få finnas kvar. Men lagförändringar tar tid och fram till dess hoppas de på att kunderna hjälper till att hålla verksamheten vid liv.

– Att de fortsätter handla även om vi minskar öppettiderna eller höjer priset med 25 procent så att vi kan få in de pengar som behövs, det är det enda som kan göra att vi kan fortsätta, säger Anna-Marja Hagner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.