Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Publiken halkade omkring på vägen vara sekunder innan nästa bil kom i hög hastighet Foto: Privat

Här rusar publiken in för att hjälpa – nära att bli påkörda under Rally-VM i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Strax före målgång fastnade en av rallybilarna i en snövall – flera ur publiken hoppade in för att hjälpa. Men bara sekunder efter att publiken lämnat banan kom nästa rallybil. 

– Vi vill inte ha publiken på vägen, det kan vara farligt, säger Rickard Johansson som är Rally Swedens säkerhetschef om händelsen.

Det var strax före målgång inne i centrala Umeå som en av bilarna fastnade i en snövall och flera ur publiken hoppade in på banan för att hjälpa förarna. Kort därefter kom nästa rallybil i full fart och publiken reagerade starkt när de insåg hur nära det var med en kollission.

Säkerhetschefen: ”Vi vill inte ha publik på banan”

Speakern på plats var osäker på om publiken skulle hjälpa till och säkerhetschefen Rickard Johansson på Rally Sweden säger att de hade koll på situationen. Men på bilderna ser man hur publiken halkade omkring på vägen 15 sekunder innan nästa bil kom sladdande bakom kurvan.

Svenska rallyt 2023

– Så här är det i rally. Publiken vill hjälpa till. Men vi vill inte ha publiken på vägen, säger Rickard Johansson.

Se hela händelsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt 2023

Mer i ämnet