Oliver Solberg tog första VM-segern i WRC2 Foto: SVT

Oliver Solberg tar karriärens största seger

Svenska VM-rallyt i Umeå blev en succé för Oliver Solberg.

21-åringen körde hem segern i WRC2-klassen, karriärens största VM-fullträff hittills.

– Obeskrivlig känsla, att vinna på hemmaplan det är helt sjukt. Jag är så nöjd, säger Oliver Solberg till SVT Sport.

Inför sista sträckan hade Oliver Solberg tillsammans med kartläsare Elliot Edmondson en ledning på 38,9 sekunder, före jagande Ole Christian Veiby.

Norrmannen gjorde en bra sista sträcka, men fick nöja sig med en andraplats då även Solberg levererade med snabbast tid, trots att handbromsen krånglade under sträckans gång.

Solberg vann med klara 42,3 sekunder och säkrade därmed karrärens första seger i WRC2.

2020 vann Solberg en VM-seger i WRC3, en klass som inte längre finns.

På vägen mot fullträffen tog Solberg bland annat åtta sträcksegrar. Med topptiden i klassen på avslutande power stage säkrade svensken även värdefulla bonuspoäng i mästerskapet utöver de 25 poängen en vinst ger.

– Det har varit en fantastiskt helg, väldigt jämn och inga misstag. Det är skönt att äntligen vinna, säger han i SVT:s sändning.

Solberg lyrisk: ”Det är helt sjukt”

”Ett fantastiskt jobb”

Olivers pappa, Petter Solberg är först fram till segraren efter målgång och säger följande till SVT:

– Han har gjort ett fantastiskt jobb. Det var tufft i fjol men han vet att han är i toppform. Han har lagt upp all strategi själv så han har vuxit upp väldigt mycket. Man måste ner på botten ibland för att ta sig upp igen. Det har varit lärorikt.

Tredjeplatsen i klassen gick till finländaren Sami Pajari.

Tänak starkast i WRC

I WRC-klassen var det Ott Tänak som tog hem segern. Hans första seger i hans ”nygamla” team M-Sport Ford där estländaren inledde sin karriär.

Craig Breen slutade två 18,7 sekunder bakom Tänak och hans teamkollega Therry Neuville tog tredje platsen. Belgaren har därmed varit på pallen i årets två första deltävlingar.

Efter två deltävlingar toppar Ott Tänak förarmästerskapet i WRC-klassen på 41 poäng. Regerande världsmästaren Kalle Rovanperä tvåa på 38 poäng och belgaren Thierry Neuville trea på 32 poäng.

I tårar efter sonens seger: ”Har vuxit så mycket”