Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oliver Solberg har fått en fin start på rally-EM.

Oliver Solberg tog första VM-segern: ”Fantastiskt!”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Jonas Kruse har kallat 18-årige Oliver Solberg för en framtida världsmästare.
I dag fick han vatten på sin kvarn, då Solberg för första gången tog en VM-seger.
– Fantastiskt, sade en jublande glad Solberg efter att han tagit hem segern i WRC3-klassen under det estniska VM-rallyt.

18-årige Solberg gjorde debut i VM-serien WRC förra året. Hans bästa placering inför helgens deltävling i Estland, där han precis som tidigare i år körde i WRC3-klassen med R5-bilar utan fabriksstöd, var en femteplats i Svenska Rallyt.

I Estland gick det bättre. Han tog ledningen i gårdagens fjärdesträcka, och höll den sedan hela vägen fram till mål. När han korsade mållinjen gjorde han det som överlägsen segrare – för första gången i WRC-cirkusen.

– Fantastiskt! Det var tuffa sträckor och jag kunde knappt svänga i slutet så då körde jag långsamt och försiktigt. Det var en väldigt tuff helg med olika förhållanden hela tiden. Men det var riktigt roligt och jag njöt hela tiden, sade han i den officiella segerintervjun.

Solberg var snabbast av alla förare med R5-bilar även WRC2-klassen inräknat där förarna har fabriksstöd.

”Många som har tvivlat”

SVT Sports expert Jonas Kruse var imponerad av Solbergs insats, och står fast vid att Solberg är en framtida världsmästare.

– Inom ett par år så... Det är många som har tvivlat på mig men får han rätt chans i rätt bil, säger han, och hyllar Solbergs insats i Estland:

– Vi lyfter på hatten allihopa! Det här är bra på riktigt, och frågan är om det funnits någon i Sverige som varit så lovande som Oliver är i den här åldern. Det är ofattbart!

Se SVT Sports reportage med Oliver Solberg:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Möt Sveriges nästa stora rallyhopp Oliver Solberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer