Bekymmersamt för UFC som har flera smittade spelare. Foto: SVT

Sex covid-smittade inom Umeå FC

Uppdaterad
Publicerad

Sent under måndagskvällen fick Umeå FC besked – sex spelare och tränare har konstaterats med covid-19. Laget som har nästa match redan på söndag står aningen handfallna. Det faktum att många drabbats av viruset och dessutom har flera spelare med skador gör att man nu får ta en dag i taget.

– Vi tränar inte idag och inte imorgon och lyssnar till smittskyddsläkarnas råd i den uppkomna situationen, säger sportchef Danny Persson.

Det var under förra veckan som första sjukdomsfallet inom Umeå FC kom, och måndagens besked om att sex personer insjuknat ställer förstås till det för laget på flera plan.

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark konstaterar att idrottslag verkar vara mer utsatta för smittspridning.

Coronaviruset i Västerbotten

– Runt om i landet har vi flera exempel på idrottslag där det skett smittspridning, säger Stenmark.

– Vi har följt de riktlinjer vi fick redan i mars, ändå drabbas vi. Vi har spelare som jobbar inom skola och så vidare, det är inte helt lätt att se var smittan kommer ifrån, säger Danny Persson, sportchef för Umeå FC.

Fler kan provtas

Persson menar att det inte är uteslutet att ännu fler än de som uppvisat symptom kan behöva provtas.

– Vi har under dagen fortsatt dialog med smittskyddsläkare. Om det blir spel på söndag som vi hoppas lär det inte vara många på bänken, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet