• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så ska det gå till att söka jobb utan att behöva visa sitt CV Foto: SVT

Sextiomiljonersprojekt ska locka storstadsbor till Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Mycket av den arbetskraft som behövs till den gigantiska batterifabriken som byggs i Skellefteå finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är utgångspunkten för ett stort projekt som ska testa nya metoder att locka arbetskraft till Skellefteå och Västerbotten.

Bara för att det blir tusentals nya jobb med en gigantisk batterifabrik i Skellefteå så betyder inte det att folk vill flytta hit, berättar Joel Hedlund som är samordnare näringsliv på Region Västerbotten.

– Och vi vill till varje pris undvika att det blir allt för stor inomregional rörelse, att ännu fler till exempel flyttar från inlandet till kusten. Vi behöver fylla på utifrån länet, säger han.

”Ett bra liv”

I början av nästa år ska projektet Relocate istället presentera ett paket med anledningar för de som bor i de växande storstäderna att flytta till Skellefteå.

– Vi vill utmana systemet och känner att det kanske går att göra tvärtom. Helheten blir extremt viktigt. Jobben finns här, men för att locka måste vi erbjuda ett bra liv, säger Joel Hedlund.

Söka jobb utan CV

Arbetsförmedlingen vill också för första gången i stor skala testa en metod, ”Recrutement par Simulation”, som fungerat bra för arbetslösa i Frankrike och där ett CV inte är nödvändigt. Vad metoden handlar om kan du se i klippet ovan.

  • Drygt 20 personer ska jobba med projektet vars syfte är att möta det ökande behovet av kompetens i Skellefteå och hela Västerbotten.
  • Relocate ska pågå under två år och får ett bidrag på nära 30 miljoner kronor från Europeiska socialfonden.
  • Tillsammans satsar Region Västerbotten och Skellefteå Kommun och Arbetsförmedlingen också 30 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet