Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jan Hägglund (AP) hoppas ta en riksdagsplats till valet 2026. Foto: SVT/Jan Färingö

Slutar som gruppledare – Jan Hägglund (AP) satsar på riksdagen

Publicerad

Arbetarpartiets Jan Hägglund närvarade för sista gången på länge som gruppledare under fullmäktige i Umeå. Efter nästan 30 år inom kommunpolitiken vill Hägglund satsa på en plats i riksdagen inför valet 2026.

Under måndagen befann sig Jan Hägglund, Arbetarpartiets gruppledare, på plats i Idun. Det blir det sista fullmäktigesammanträdet på länge.

Partimedlemmen Davis Kaza blir ny gruppledare när Jan Hägglund väljer att sluta – men han lämnar inte politiken helt. I stället väntar andra politiska uppdrag.

– Det blir en värdig avslutning. Det är inte så att jag tänkt trappa ner, jag har tänkt göra annat, säger Jan Hägglund (AP)

Satsar på riksdagen

Hägglund vill satsa på en plats i riksdagen inför valet 2026. För att lyckas med det väljer partiet att göra om den lokala tidning som partiet ger ut – till att bli en nationell veckotidning på nätet.

– Umeås öde beror inte längre på Umeå utan på stadsbidrag från Stockholm och den globala utvecklingen. Det är en väldig skillnad från när jag började. För att komma in i riksdagen krävs en röst som hörs över hela Sverige och ett bra kontaktnät, säger han.

Hör Jan Hägglund (AP) berätta om det sista fullmäktigemötet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer