Foto: Pontus Lundahl / TT

Sista rycket för gamla sedlar

Uppdaterad
Publicerad

Har du gamla ogiltiga 100- och 500-kronorssedlar kvar så är det här sista veckan att sätt in dem på banken. För äldre mynt är däremot loppet kört eftersom de inte längre har något värde.

Sedan 1 juli förra året är de gamla 100- och 500-kronorssedlarna ogiltiga och går inte längre att betala med. De går däremot fortfarande att sätta in på bankkonto, men det börjar bli bråttom. Dessa går nämligen bara att lösa in fram till 30 juni, vilket är nu på lördag.

17 miljoner sedlar

Det är betydande summor som fortfarande inte är inlösta. 17 miljoner sedlar värda totalt 3,8 miljarder kronor saknas fortfarande.

Skulle du efter sista juni kommer det fortfarande gå att lösa in äldre sedlar. Mot en avgift på 100 kronor kan man på Riksbanken lösa in alla svenska ogiltiga sedlar, oavsett hur gamla de är.

Värdelösa mynt

Har du däremot kvar äldre 1-, 2- och 5-kronorsmynt så har inte längre något värde. Det innebär att de inte längre går att lösa in dem på en bank.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer