Morfinsprutor och morfinampuller var några av de saker som hittades i kvinnans skåp på arbetsplatsen. Foto: Bilder från förundersökningen

Sjuksköterska i Västerbotten stal morfin från akuten – fångades på övervakningskameror

Uppdaterad
Publicerad

En sjuksköterska i Västerbotten stal morfin från akutmottagningen där hon jobbade. Kvinnan fångades på film av övervakningskameror i läkemedelsförrådet. Nu döms hon för stöld till villkorlig dom och dagsböter.

På övervakningfilmen ses kvinnan bland annat kolla igenom avfallsburkar för använda sprutor och gå fram till hyllan där morfinet förvarades. Hon syns ta något från hyllan för att sedan stoppa det i fickan. Senare samma dag upprepar hon händelsen.

Vid ett annat tillfälle fångades kvinnan av övervakningskameror när hon i samma förråd tar fyra stycken använda morfinsprutor.

I kvinnans klädskåp på arbetsplatsen hittades också bland annat en förbrukad morfinampull.

”Inget minne av händelsen”

Kvinnan uppger att hon inte har något minne av händelsen och att hon under en längre tid varit stresspåverkad. Kvinnan menar att hon inte har städat ur sitt skåp på många år och att det har hänt att hon lagt använda ampuller och sprutor där.

Tingsrätten ansåg att kvinnan inte hade gjort ett trovärdigt intryck och att hennes förklaring framstår som en efterhandskonstruktion. Hon döms till stöld för att ha stulit en eller två ampuller med morfin, och till egenmäktigt förfarande för de fyra använda morfinsprutorna, till villkorlig dom och 60 dagsböter. Hon jobbar inte längre kvar på arbetsplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.