Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hoppas att vi hittar lösningar” – se vad områdeschef Camilla Andersson säger om läget på Skellefteå lasarett inför sommaren. Foto: Patrik Samuelsson SVT

Sjuksköterskekris i sommar på Skellefteå lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå lasarett klarar inte målet med 86 vårdplatser som man planerat för i sommar. Anledningen är bristen på sjuksköterskor.

– Vi får inte tag på den mängd vikarier vi behöver, även inhyrd personal, säger Camilla Andersson, områdeschef sjukvården Skellefteå.

Särskilt medicin-geriatrik och ortopedi har problem att få ihop sommarbemanningen. Riktigt knepigt är det under juli månad. Då kan det bli tal om att slå ihop vårdplatserna på medicin och ortopedi.

– Där pågår nu ett arbete för att se om det går att göra det, de är inte alls klara med det, säger Camilla Andersson.

Målet med 86 vårdplatser för somatisk vård går inte att nå konstaterar hon. Mest på grund av bristen på vikarierande sjuksköterskor och hyrsjuksköterskor.

Planering införs sommaren pågår intensivt enligt Camilla Andersson.

– Det som skiljer den här sommaren med tidigare är att vi redan innan går in med en bristsituation. Vi har vakanta tjänster och saknar vikarier.

I klippet kan du se varför det är extra svårt att få ihop sommaren den här gången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet