Sjunger och dansar mot halkan

Uppdaterad
Publicerad

I somras sjöng de för att locka till sig nya arbetskamrater. Nu tar de ton mot den stundande halkan.

Till tonerna av Sean Banans melodifestivalsbidrag ”Copacabanana” sjunger ortopedsjuksköterskorna på Norrlands universitetssjukhus en egenskriven text där de uppmanar till broddar och försiktighet.

– Vi har gjort den för att varje höst får vi in enorma mängder med patienter som har halkat ute eller kört av vägen. Så vi ville göra en liten halkvarning på ett humoristiskt sätt, säger sköterskan Cecilia Lundberg.

Hoppas på förändring

När det är som värst brukar halkolyckorna belägga hälften av ortopedens vårdplatser, och vissa får läggas på andra vårdavdelningar. Sköterskorna hoppas att videon kan få folk att vidta försiktighetsåtgärder.

– Vi hoppas att folk tänker till, att de går där det är sandat och sänker hastigheten, men också att det Trafikverket och fastighetsägare ser till att sanda mer.

Varnar i förväg

Just i dag, en regnig måndag med nio plusgrader, känns dock halkrisken minimal.

– Ja, just i dag så regnar det, men enligt SMHI ska det bli minusgrader i veckan. Det är bra att varna innan halkan kommer, poängterar Lundberg.

Se hela videon här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.