Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Skåningen Pontus Andersson (SD) om sina tankar kring att företräda Västerbotten i riksdagen kommande mandatperiod. Foto: Lukas Deininger/SVT

Skåningen Pontus Andersson (SD) ska företräda Västerbotten i riksdagen

Publicerad

30-årige Pontus Andersson (SD) från Helsingborg kommer att sitta på Västerbottensbänken i riksdagen. Nu ska han för första gången i sitt liv resa till länet som han ska företräda.

– Min ambition är att min dörr ska vara så öppen som möjligt för Västerbotten, säger Pontus Andersson (SD).

– Jag ser det som viktigt för min del att förstå frågorna som är viktiga där och se till att dessa frågor också lyfts, säger Pontus Andersson (SD) som har blivit vald på en Västerbottensmandat i Riksdagen.

Västerbottningarna ska kunna påverka honom i arbetet

– Min dörr ska vara så öppen som möjligt för Västerbotten så att de kan få chansen att påverka mig i riksdagsämbetet, säger Andersson (SD).

Själv har han aldrig varit i länet men har läst på så mycket som möjligt sedan han fick veta om mandatfördelningen veckan efter valet.

– Det ska bli spännande, säger han om sitt första besök i Västerbotten som ska ske nu under hösten. Han ska då bland annat träffa lokala partiföreträdare.

”Saknar inte Västerbotten i riksdagen”

Trots att han inte bor i länet anser Andersson att Västerbotten representeras väl i riksdagen. Sara Gille (SD) som bor i Dorotea sitter i riksdagen, fast på ett Dalarna-mandat.

– Det är viktigt att påpeka att SD inte saknar representanter i riksdagen som är från Västerbotten på grund av mig, säger Andersson.

Anledningen till detta är att Sverigedemokraterna gick till val med en lista för hela landet och inte enstaka listor för varje län vilket andra partier gör.

I klippet hör du Pontus Andersson (SD) berätta om utmaningen med att representera Västerbotten i riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.