Båda sitter i riksdagen, men Thomas Morell (SD) från Tibro representerar Skåne medan Jörgen Grubb (SD) i Malmö representerar Västra Götaland. Foto: Janerik Henriksson, Björn Lindgren/ TT

De sitter på ”fel” bänk i riksdagen – skåning företräder Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på söndagsmorgonen fick sverigedemokraten Jörgen Grubb från Skåne veta att han ska representera Västra Götaland i riksdagen de kommande fyra åren. Thomas Morell från Västra Götaland ska i sin tur representera Skåne.

– Det är ett rätt konstigt system. Jag hade hellre suttit i riksdagen för Skåne, säger Jörgen Grubb, som bor i Malmö.

Sverigedemokraterna har så kallade rikslistor. Det innebär att de 60 första kandidaterna på listan är samma i alla valkretsar i landet och därmed i stort sett är garanterade en riksdagsplats.

Den innevarande mandatperioden representerar Jörgen Grubb Östra Götaland i riksdagen. Den kommande mandatperioden blir det Västra Götaland.

– En del av oss har hamnat lite konstigt. Jag förväntas göra någonting för Västra Götaland, men är ju skåning och hade hellre representerat min del av landet, säger riksdagledamot Jörgen Grubb (SD).

Gick om Björn Söder

Hans partikamrat Thomas Morell, som bor i Tibro i Västra Götaland, ska de kommande fyra åren representera norra och östra Skåne.

– Jag gick förbi Björn Söder som kommer från Kristianstad och blev första namn i valkretsen. Jag vet inte varför men kanske fick jag många kryss i Skåne, säger Thomas Morell, som sitter i trafikutskottet.

Kommer du att arbeta för frågor som är viktiga i Skåne?

– Jag kommer att besöka Skåne, men det blir inte lika frekvent som om jag bott där.

Thomas Morell säger att han är ”utlånad” till Skåne och att systemet som Sverigedemokraterna har gör att det kan bli så här.

Hade önskat egna distriktet

Patrik Jönsson, riksdagsledamot och tidigare i Skåne, bor i Hässleholm och representerar även Västra Götaland södra. Det kommer han att forsätta med i ytterligare fyra år.

– Jag hade önskat mitt eget distrikt, men nu är man van vid systemet. Jag är ju skåning i själ och hjärta, säger Patrik Jönsson.

Han berättar att partikamraten Pontus Andersson från Helsingborg ska representera Jämtland i riksdagen nästa mandatperiod.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet