Planen var att järnvägssträckan skulle rustas upp för fyra miljarder kronor, hör kommunalrådet i Skellefteå, Lorents Burman (S), om beskedet. Foto: SVT

Skanska drar sig ur tågtestbanan mellan Jörn – Arvidsjaur

Uppdaterad
Publicerad

Tanken var att tågtestbanan mellan Jörn och Arvidsjaur skulle vara klar om fem år. Men nu drar sig finansiären Skanska ur projektet – bara veckor efter att regeringen fastställt ensamrätt till tågbanan.

– Det här kommer som en kalldusch, säger Rickard Carstedt (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Västerbotten.

Skanska fick för bara några veckor sedan ensamrätt att skapa en tågtestbana på den nedlagda tvärbanan mellan Jörn och Arvidsjaur. Planen var att sträckan skulle rustas upp för fyra miljarder kronor för att sedan testa tåg och järnvägsutrustning i vinterklimat.

Tanken var att anläggningen skulle vara klar om fem år. Men nu drar sig Skanska ur projektet.

– Vi fick jubla för några veckor sedan, det här kommer som en kalldusch, säger Rickard Carstedt (S).

Han fick beskedet igår.

– Skanska har bedömt att det är en för stor ekonomisk risk och såg inte förutsättningar att lyckas.

”Bara att kavla upp ärmarna och fortsätta jobba”

Innebär det här att det inte blir någon testbana?

– Absolut inte. Nu backar vi några steg, men förutsättningarna och behoven har inte minskat. Nu ska vi se om det finns andra aktörer som vill driva projektet, säger Rickard Carstedt (S).

Finns det andra sådana aktörer, tror du?

– Jag hoppas det. Vi tror mycket på det här och det finns ett behov av att utveckla tågverksamhet i vinterklimat. Sträckningen är helt optimal för det. Så enkelt ger vi inte upp, nu är det bara att kavla upp ärmarna och fortsätta jobba.

Tågtestbanan skulle kunna innebära 300 nya jobb i Norr-och Västerbotten.

I klippet ovan kan du höra kommunalrådet Lorents Burman (S) om beskedet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.