Viveka Abramsson, ordförande utbildningsnämnden i Vilhelmina Foto: SVT

Flyktingbarnen blir färre – Vilhelmina tappar 80 elever i vår

Publicerad

Utbildningsnämnden i Vilhelmina höll under tisdagen ett extramöte om budgeten. De kan tvingas till besparingar på grund av att statsbidragen minskar när de ensamkommande flyktingbarnen blir färre.

I början av året meddelande Migrationsverket i Vilhelmina kommun att man inte behövde lika många utbildningsplatser som tidigare. I februari försvann 40 elever och idag hölls ett möte för att räkna på konsekvenserna. Där konstaterades att det blir 80 elever mindre redan i vår, 7,5 miljoner kronor mindre och 13 tjänster som försvinner direkt.

– Det blir inte nedskärningar i befintliga verksamheter men en anpassning till verkligheten. Pågrund av mindre mottagande får vi färre elever, säger Viveka Abramsson, ordförande utbildningsnämnden i Vilhelmina.

Vilhelmina

Får lösa problemen på egen hand

Vilhelmina var en av kommunerna som ställde upp när Migrationsverket kallade och behövde utbildningsplatser i kommunerna. Nu får Vilhelmina själv lösa de här problemen.

– Vi var eniga om beslutet idag. Man hade önskat att Migrationsverkets besked kommit tidigare för det blir svårt när vi har med personal att göra och får korta tider att åtgärda det, säger Göran Hahlin (M), ersättare utbildningsnämden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilhelmina

Mer i ämnet