Foto: SVT

Skarp kritik mot rapport om rasism mot samer: ”Undermålig på alla sätt och vis”

Uppdaterad
Publicerad

Den rapport om kartläggningen om rasism mot samer som publicerades av Sametinget i slutet på september får stark kritik. Bland annat från Jonny Hjelm, Professor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier på Umeå universitet.

Han publicerade idag en debattartikel i tidningen DN.

– Den är undermålig på alla sätt och vis, säger han.

I december förrra året fick Vaartoe, Centrum för Samisk forskning, uppdraget att kartlägga rasism mot samer. De publicerade resultatet i slutet av september där man konstaterade att två av tre samer råkar ut för diskriminering.

Rapporten får hård kritik

Rapporten har i efterhand fått kritik och efter interna utredningar kom man fram till att rapporten behöver kompletteras, men än så länge har man inte beslutat om även resultaten måste kompletteras.

Jonny Hjelm, professor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier på Umeå universitet skrev idag en debattartikel på DN där han riktar skarp kritik mot rapporten.

– Det är inga diskussioner om nyanserna i gruppen. Man generaliserar en grupp av människor på ett homogent sätt, man tar inte hänsyn till att någon som identifierar sig som same också kan identifiera sig som till exempel kvinna, vilka som känner ”stark tillhörighet” eller ”svag”, säger Jonny Hjelm.

Baseras på en webbenkät

Jonny berättar att den enkät man använt för att samla ihop data heller inte är tillförlitlig då egentligen vem som helst kunnat fylla i, och även kunnat skicka in den flera gånger.

– Det här betyder exempelvis att medieuppgifter om att ”två av tre samer i Sverige är utsatta för rasism” inte har något stöd i rapporten, skriver Jonny i sin debattartikel.

Projektledaren till rapporten, Tobias Poggats är medveten om enkätens brister.

– Tankarna har förts fram under seminarium som vi hållit där vi pratade om att vi borde problematisera metoden mer, och vi har tänkt att vi ska göra en komplettering och förtydliga rapporten nu i efterhand, säger Tobias.

Kan leda till ökad rasism mot samer

I sin debattartikel skriver Jonny Hjelm att risken är stor att rasister tolkar rapporten som politiskt färgad men gömd i en ”vetenskaplig skrud” med tanke på rapportens dåliga underlag.

– Den hade kunnat bli ganska bra, men man hade behövt mer tid och bättre kompetens. De har inte gjort det de skulle göra, utan de har gjort ett luftigt teoretiserande, säger Jonny.

– Vi har tagit emot kritiken, och det är bra och relevanta frågeställningar som vi försöker möta. Sen har vi enligt mig varit tydliga till exempel mot media att det är en webbenkät som dras med en del metodologiska problem, säger Tobias Poggats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.