Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hoppas att invånarna inte ska märka av blockaden” – i videon svarar Kim Bodén, förhandlingschef i Skellefteå kommun på hur den utökade blockaden påverkar. Foto: SVT / Caisa Rasmussen/TT

Skellefteå dras in i Vårdförbundets blockad: ”Jobbar febrilt”

Publicerad

Vårdförbundet utökar sin blockad till att omfatta 29 kommuner. Från 20 maj dras även Skellefteå och Umeå kommun in i konflikten.

– Nu gör varje förvaltning en analys av hur det här varslet kan påverka våra verksamheter, och jobbar febrilt för att det här ska få så liten påverkan som möjligt, säger Kim Bodén, förhandlingschef i Skellefteå kommun.

Sedan den 25 april blockerar Vårdförbundet övertid-, mertid och nyanställningar i Sveriges regioner. Blockaden omfattar omkring 63 000 sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker runtom i landet.

Vårdförbundet varslade om blockaden efter att facket och arbetsgivarna i SKR och Sobona inte lyckats nå en överenskommelse i förhandlingar om de anställdas arbetstider och löneutveckling.

Träder i kraft 20 maj

Och under måndagen varslade alltså Vårdförbundet om att blockaden utökas till att omfatta 29 kommuner i landet och därmed omkring ytterligare 5 000 medlemmar. I Västerbotten dras Skellefteå och Umeå in i konflikten.

– Helt oväntat var det inte, säger Kim Bodén, förhandlingschef i Skellefteå kommun, som berättar att omkring 200 medarbetare omfattas av varslet.

Den utökade blockaden träder i kraft 20 maj om inte Vårdförbundet och arbetsgivarna enas om en överenskommelse.

”Sätter press på förhandlingarna”

Blockaden innebär att sjuksköterskor inte ska jobba övertid eller mertid och att kommunerna inte kan genomföra nyanställningar inom dessa yrkesgrupper.

– Vi har cirka 250 sjuksköterskor i Umeå kommun och en övertidsblockad kommer självklart få konsekvenser. Det gör att vi följer förhandlingen mellan parterna med stort intresse. Ett varsel av det här slaget sätter press på förhandlingarna och därför hoppas vi att parterna ska komma överens före den 20 maj, säger Stefan Larsson, förhandlingschef i Umeå kommun.

Kartlägger sina verksamheter

De kommande dagarna arbetar både förvaltningarna i Skellefteå och Umeå kommun med att kartlägga hur blockaden kommer påverka kommunerna.

– Förvaltningarna ska sondera konsekvenserna och ta reda på hur omfattande dessa kan bli, säger Stefan Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.