Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ja vad ska vi göra?” – hör kommunens byggnämndsordförande om varför det är svårt att få till en upprustning eller rivning av den förfallna byggnaden i Jörn. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Skellefteå kommun äger marken – men står handfallen när Jörnsgården förfaller

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun äger området där den brandskadade och sönderslagna Jörnsgården står. En byggnad som marknadsförs i sociala medier mot köpare i Mellanöstern som ett lyxhotell. Men kommunen hävdar att de inte kan göra någonting.

– Här är det komplicerat med många ägare där alla inte befinner sig i Sverige, säger bygg- och miljönämndens ordförande Annamaria Hedlund (S).

Politikerna i bygg- och miljönämnden har kontaktats av Jörnsbor som är förtvivlade över att det gamla sjukhemmet, senare vandrarhemmet, har fått stå och förfalla efter en brand för 15 år sedan.

– Från vår sida vill vi att det här ska rivas eller rustas upp, säger Annamaria Hedlund (S), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Husköpare lockas av uppehållstillstånd

Startat ett tillsynsärende

Hon säger att kommunen har haft svårt att få tag på ägarna, och att ägarna via mejl meddelat att byggnaderna ska renoveras men väldigt lite händer.

Kommunen har ett tillsynsärende om byggnaderna, vilket innebär att det kan bli böter om platsen inte städas upp. Det kan också bli tal om att kommunen genom kronofogden tvingar fram en uppstädning som ägarna får betala, enligt bygglovschef Enar Nordvik.

– Vi ska driva det så långt vi kan, säger Annamaria Hedlund (S).

Spekulanter lockas av uppehållstillstånd

SVT har kartlagt 50 fastigheter i landet som kan knytas till ett företag som köper och säljer fastigheter till personer i Mellanöstern, med förhoppningar om att få ett svenskt uppehållstillstånd. Jörnsgården är en av dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En skamfläck” – se hur det ser ut i byggnaden tolv år efter branden i Jörnsgården. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Jörnsgården

Skellefteå kommun tog över fastigheten i Jörn i början av 80-talet när sjukhemmet lades ner. Själva byggnaderna gjordes om till tomträtt åt en förening som så småningom startade ett vandrarhem. Efter några ägarbyten brann vandrarhemmet 2009. Sedan dess har byggnaden i stort sett stått övergiven och har förfallit.

Delar av byggnaden saknar tak, många fönster är sönderslagna och många rum är fulla med mögel. Byggnaden är känd bland ungdomar i trakten som ett spännande spökhus.

Efter flera ägarbyten köpte ett företag tomträtten som sedan delades i sju delar. Fem av dem har sålts till personer i Mellanöstern.

På filmer i sociala medier marknadsförs byggnaderna som ett blivande lyxhotell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Husköpare lockas av uppehållstillstånd

Mer i ämnet