Skellefteå kraft – långt från fossilfritt

Uppdaterad
Publicerad

Hållbar framtid och minskad påverkan. Så vill det kommunägda kraftbolaget Skellefteå kraft profilera sig. Med det finns också en annan sida. Kraftbolaget äger aktier i kärnkraftverket i Forsmark och även Alholmen, världens största biobränslekraftverk. Alholmen, som delvis eldas med kol, är en av Finlands största kolförbrukare.

I Forsmark handlar det om knappt två procents ägande och i Alholmen i Jakobstad i Finland handlar det om 25 procents ägande.

– Kolförbrukningen i Alholmen är en av Skellefteå krafts största utmaningar, säger Hans Kreisel, vd Skellefteå kraft.

700 000 ton koldioxid

Vattenkraft, bioenergi och vindkraft dominerar hos Skellefteå kraft. Men samtidigt äger kraftbolaget som arbetar mot ett fossilfritt samhälle, aktier i Alholmen. Där släpptes det 2014 ut 700 000 ton koldioxid. Rönnskärsverket släppte under fjolåret ut 300 000 ton och flygen vid Umeå flygplats 100 000 koldioxid.

Ägs av Skellefteå kommun

Skellefteå kraft ägs av Skellefteå stadshus AB som i sin tur ägs av Skellefteå kommun. I kommunen styr socialdemokraterna. På riksplanet vill socialdemokraterna arbeta för ett fossilfritt samhälle och avskaffa kärnkraften. Lokalt fortsätter ägande både av kärnkraft och kol. Skellefteå kraft har inga planer på att sälja ut sina aktier varken i Forsmark eller Alholmen.

Vill ersätta kolanvändningen

– Jag tror inte att det är rätt väg att försöka sälja bort de kraftslag som man inte tycker är hållbara. Jag menar att det ansvarsfulla är att istället försöka arbeta för få en produktion i Alholmen som är hållbar med annat bränsle än kol, säger Hans Kreisel.

När når ni den tidpunkten?

– Skellefteå kraft kan inte styra över den finska bränslepolitiken. Men vi arbetar för att försöka få bort kolanvändningen i Alholmen och ersätta den med annat förnyelsebart bränsle, säger Hans Kreisel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.