Kommunalrådet Lorents Burman. Foto: SVT

Skellefteå inte oroade över batterifabrikens avtal med Västeråsföretaget

Publicerad

I Skellefteå är man positiva till Northvolts beslut att anlita ABB.

– ABB är inte en lokal aktör utan dess ambition är nog att vara väldigt aktivt oavsett i vilken stad etableringen hamnar, säger Skellefteå Krafts vd Hans Kreisel.

Enligt Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S) är det här i någon mening ett väntat beslut.

– I det här skedet som man är i nu så ska Northvolt få ihop närmare en miljard kronor så det behövs ett antal partnermedlemmar i detta. Att ABB går in med 95 miljoner kronor är viktigt både för Northvolt och för dem själva, konstaterar han och förklarar att för ABB som jobbar med sådan här teknikutveckling i hela världen är det oerhört intressant att vara med i en batterietablering.

Batterifabriken

Han fortsätter:

– Det kommer att krävas många ABB och många finansiärer framöver för att säkerställa den här investeringen.

”Inte en lokal aktör”

Skellefteå Krafts vd Hans Kreisel är ännu tydligare med hur han ser på dagens besked.

– Vi ser väldigt positivt på att ABB tagit det här beslutet eftersom det för projektet ett steg närmare slutmålet, kommenterar han på telefon från Bryssel och fortsätter:

– Företaget är en av världens ledande spelare som verkligen kan möjliggöra fabriken och ABB är inte en lokal aktör utan dess ambition är nog att vara väldigt aktivt oavsett i vilken stad etableringen hamnar.

Vd:n tror att det här leder till att fler företag inom elnät, bilindustri och elproduktion nu ger sig in i finansieringsrundan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken

Mer i ämnet