Bengt Ivansson, näringslivschef i Skellefteå, ville gå vidare med satsningen. Foto: Bild ur reklamfilm för Virgin Galactic/SVT

Skellefteå skrotar planer på rymdturism

Publicerad

Skellefteå skrotar sina planer på rymdturism. Utan stöd från regeringen blir det ingen rymdhamn vid Skellefteå flygplats.

Konsulterna vid Spaceport Sweden har för kommunen utrett om det finns potential för en rymdhamn i Skellefteå.

– Den gav vid handen att det finns förutsättningar. Vi var absolut på att gå vidare, men vi ville ha en bild av vad regeringen tycker, säger Bengt Ivansson, näringslivschef i Skellefteå.

Ville skicka turister i raketer

Visionen var att skicka turister i raketer från bärflygplan som startar och landar vid Skellefteå flygplats. Liknande rymdhamnar har utretts för miljonbelopp i Norrbotten. Men plötsligt stängdes kontoret i Kiruna och lokala politiker kände sig blåsta.

– De var först här, sedan i Luleå utan att få napp och då har man dragit vidare till Skellefteå. Det har ett sådant marknadsvärde att skicka folk upp i rymden att de flesta politiker nog går på det, i alla fall ett tag, sade oppositionspolitikern Gunnar Selberg (C) till SVT Nyheter i september 2016.

Får inget stöd av regeringen

Skellefteås rymdplaner har ett par hundra tusen kronor i utredningar. Knäckfrågan är att start- och landningsbanan är för kort. Och kommunen har inget stöd från regeringen att göra den tillräckligt lång.

– Om det inte är en viktig fråga för Sverige blir den inte heller viktig för Skellefteå, säger Bengt Ivansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer