Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utan egen bostad fastnar hemlösa i en vårdkarusell – se varför Stadsmissionen tror på bostad först Foto: Patrik Samuelsson SVT

Skellefteå vill satsa på ”bostad först” för hemlösa – men saknar pengar

Uppdaterad
Publicerad

Ska du som hemlös få hjälp av Skellefteå kommun med bostad ska du idag visa att du kan sköta dig genom att till exempel vara drogfri.

Nu vill kommunen tillsammans med Stadsmissionen testa metoden ”bostad först” som visat sig vara lyckosam i andra kommuner. Men satsningen görs inte förrän staten skjuter till pengar.

Under hösten har en statlig utredning föreslagit att kommuner bör kunna få hjälp med att använda sig av metoden ”bostad först” för att hjälpa hemlösa.

I Skellefteå tycks de hemlösa bli fler och socialnämnden har nu beslutat att kommunen ska testa. Problemet är att satsningen inte ryms i förvaltningens budget – så då får satsningen vänta tills det kommer pengar från staten.

– Vi klarar oss än så länge, men vi ser i längden att vi behöver den metodiken, säger socialnämndens ordförande Iosif Karambotis (S).

I klippte berättar Stadsmissionen varför de tror på bostad först.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hemlösa berättade om sin önskan om en bostad – i klippet får du höra om hur idén bakom projektet Bostad först föddes på 1980-talet. Foto: Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.