Hör kommunalrådet Lorents Burman (S) om vilket ansvar de styrande i kommunen har för att hantera den snabba expansion som sker i Skellefteå. Foto: Marit A Israelsson

Skellefteås kommunalråd Lorents Burman om arbetssituationen vid Northvolt: ”Det ska vara rätt villkor”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Lorents Burman (S) i Skellefteå har själv deltagit i ett möte med fackförbundsledare om hur situationen ser ut inne på byggarbetsplatsen Northvolt.

– Det ska vara rätt villkor, rätt löner och försäkrad arbetskraft. Utan fackförbunden hade det förmodligen sett sämre ut, säger han.

Det var för någon dryg vecka sedan som fackförbunden uppmärksammade politiska ledningen i Skellefteå på att man är missnöjd med hur saker sköts ute på bygget av batterifabriken.

– Jag har fått bilden av hur oerhört komplex arbetsplatsen är med drygt 2 000 arbetare från världens alla länder som i de flesta fall inte har en aning om vad ett kollektivavtal är för något, säger Lorents Burman (S).

Batterifabriken Northvolt

”Måste få resurser att klara det här”

Kommunalrådet har själv en facklig bakgrund. Han konstaterar att det är stora utmaningar som nu ligger på fackförbunden. Inte minst utifrån det faktum att få utländska arbetare är medlemmar i något fackförbund.

– Garanten för att det ska vara sjyssta villkor är de fackliga företrädarna som måste få resurser att klara det här, säger han och fortsätter:

– Samtidigt säger ju Northvolt att man är angelägna om att allt verkligen ska gå rätt och riktigt till.

Lorents Burman menar dock att arbetssituationen vid batterifabriksbygget är arbetsmarknadens parters uppgift att hantera, och inte kommunens.

I videon kommentar kommunalrådet vilket ansvar de styrande i kommunen har för att hantera den snabba expansion som sker i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet