Arkivbild. Skellefteå kommuns leverantör av rekryteringssystem har utsatts för en hackerattack. Foto: Martina Holmberg/TT

Skellefteås rekryteringssystem ur funktion efter hackerattack

Uppdaterad
Publicerad

Sedan söndagkväll kan Skellefteå kommun inte ta emot jobbansökningar. Anledningen är att rekryteringssystemet ligger nere då det utsatts för en hackerattack.

Den största konsekvensen är att det påverkar rekryteringsarbetet berättar Linn Landström, chef på Skellefteås rekryteringscenter. Det går varken att ta emot nya ansökningar eller hantera de som kommit in sedan tidigare. 

– Det innebär en paus i allt rekryteringsarbete, säger hon.

Skellefteå kommun har tidigare blivit utsatt för hackerattacker och även flygplatsen har varit drabbad. Under onsdagen har det visat sig att driftleverantören till Visma Recruit har blivit utsatta för en cyberattack och har därför stängt sin miljö i datacentret i Stockholm. Driftleverantören arbetar med att återställa sin miljö.

Det finns inga indikationer på att kunddata har blivit utsatt. Det finns inte heller några indikationer på att data har gått förlorad, skriver Skellefteå kommun.

För närvarande kan inte Visma Recruit eller deras driftleverantör svara på när systemet är igång igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.