• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Peter Carlsson vd för Northvolt. Foto: TT

Skelleftehamn möjlig plats för batterifabrik

Uppdaterad
Publicerad

Skelleftehamn är en av 20 möjliga platser för Europas största batterifabrik.

Det är företaget Northvolt som har planer på att bygga Europas största batterifabrik för tillverkning av litiumjonbatterier till elbilar. Och Skelleftehamn kan vara en av 20 platser i Sverige som företaget tittar på.

– Närheten till hamn, järnväg, miljövänlig el och ett smältverk som kan återvinna batterierna är viktiga faktorer för etableringen, enligt företagets vd Peter Carlsson.

Ser framemot dialog

Planerna presenterades idag under en presskonferens i Stockholm, batterifabriken kommer behöva 2 500 anställda om planerna blir verklighet. Skellefteå kommun ser fram emot en dialog med Northvolt.

– Vi har gott om ren ström, stora markområden, hög kompetens inom produktion och tillverkningsprocesser. Vad gäller tillverkning av batterier bör Bolidens kompetens på återvinning av metaller vara en extra resurs, säger näringslivschefen Bengt Ivansson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.