Bild från polisens förundersökning. Foto: Polisen

Man döms till 18 års fängelse för mord i Skelleftehamn

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man döms till 18 års fängelse för mordet på en 25-årig man i Skelleftehamn tidigare i år.

Tidigt på söndagsmorgonen den 17 mars larmades polisen till en adress i Skelleftehamn. I bostaden hittades en man i 25-årsåldern liggandes blodig på golvet. Då hade han fortfarande puls men avled senare till följd av sina skador. Tio minuter efter dådet greps 22-åringen av polis.

Enligt domen uppstod ett bråk på adressen mellan 22-åringen och två andra män. Den ena utsattes för en misshandel och fick hjärnskakning, och den andra stacks ett fyrtiotal gånger med kniv. Ett tjugotal av dessa var djupare stick.

Mot bakgrund av detta ansåg åklagaren att 22-åringen gjort sig skyldig till både mord och misshandel och yrkade på ett ovanligt långt fängelsestraff – 18 år. Försvaret menade å andra sidan att mannen agerat i nödvärn och att han skulle frias helt.

Går på åklagarens linje

Tingsrätten går på åklagarens linje och dömer 22-åringen till 18 års fängelse för mord och misshandel. Utifrån det stora antalet knivhugg, att 25-åringen befunnit sig i en mycket skyddslös situation och att han utsatts för dödsångest, gör tingsrätten den samlade bedömningen att 18 års fängelse är befogat samt att det inte rört sig om nödvärn.

Den dömde ska nu betala 60 000 kronor till vardera av 25-åringens familjemedlemmar samt den misshandlade mannen. Dessutom döms han till utvisning ur landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord i Skelleftehamn

Mer i ämnet