Foto: TT

Nytt kondomregn ska minska könssjukdomar

Publicerad

Nämnden för folkhälsa och primärvården i Umeåregionen har nu skickat ut kondomer till länets gymnasieskolor. Detta i hopp om att fortsätta minska smittspridningen av könssjukdomar bland unga mellan 15 och 19 år.

Efter ett lyckat fjolår där nämnden satsade på att minska smittspridningen av könssjukdomar tar man nya tag i år.

– Vi kör ett år till och får se hur det känns efter det. Får vi ökad användning får vi minskad smittspridning. Sedan behöver vi givetvis göra hemskt mycket mer, säger Harriet Hedlund, ordförande i nämnden för folkhälsa och primärvården i Umeåregionen.

Enligt henne har feedbacken från regionens skolor också varit väldigt bra.

– Det som är bra med det här är att man kan ha samtalen på skolan, man behöver inte gå till ungdomsmottagningen eller gå och köpa själv. Responsen som vi fått från skolorna har varit väldigt positiv, säger hon.

Viktigt att skydda sig

Umeåregionen är inte det enda stället där satsningen gjorts. I Skellefteå har man också skickat ut kondomer till skolorna berättar Harriet Hedlund. Hon lyfter också hur viktigt det är att man skyddar sig oavsett ålder.

– Vi pratar ofta om skydd mot oönskad graviditet, men det är lika viktigt att skydda sig mot sjukdomarna för det är inte enkelt, om man blir smittad måste man käka penicillin och göra en smittspårning. Det behöver pratas om i alla åldrar ung som gammal.

Inte nöjda trots sjunkande trend

På Västerbottens läns landsting märker man en sjunkande trend i antalet fall av klamydia. 2012 var siffran 1006 stycken i länet. 2016 har det minskat till 787.

Mätningarna som görs i hela landet visar att per 100.000 invånare har Västerbotten 293 stycken fall, rikssnittet ligger på 362. Enligt landstingets smittskyddsläkare Stephan Stenmark är det bara Blekinge, Gotland och Jönköping som har färre. Men det finns fortfarande mycket att göra i kampen mot könssjukdomar berättar han.

– Trenden är på väg åt rätt håll men det finns fortfarande för mycket. Istället har gonorré haft motsatt trend men på en helt annan nivå 2012 var det sju fall nu är det 33. Kondom är det enda som skyddar mot all form av STI, och vi gör allt för att minska. Det är jätteviktigt att det är enkelt, det ska vara låg tröskel till test, kondomer och behandling, säger Stephan Stenmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.