Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vakthavande befäl Fredrik Nilsson om vilka effekter en psykiatriambulans skulle kunna ha i Västerbotten. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Polisen vill se psykiatriambulans i Västerbotten: “En människa i kris mår inte bättre av att mötas av polis”

Uppdaterad
Publicerad

I Norrbotten finns sedan en tid tillbaka mobila akutpsykiatriska team som åker ut till personer som larmar om psykisk ohälsa. Men i Västerbotten får polisen rycka ut istället, eftersom man saknar liknande lösning med ”psykambulanser”.

– Det skulle underlätta för oss, säger vakthavande befäl Fredrik Nilsson.

Region Norrbotten fick förra året över 4,1 miljoner kronor i statsbidrag för att utveckla akutsjukvårdslösningar för patienter med psykisk ohälsa eller risk för suicid. Även grannlänen Jämtland och Västernorrland sökte och fick 1,2 respektive 2,1 miljoner. Men Region Västerbotten sökte aldrig några pengar.

Vid polisens regionledningscentral i Umeå, som kommenderar polispatruller i de fyra nordligaste länen, så får man hantera larm om psykisk ohälsa vid varje arbetspass.

Märker skillnad

De mobila akutpsykiatriska teamen i Norrbotten har varit i gång för kort tid för att det ska synas i statistiken om det minskat polisens utryckningar vid larm om personer som mår dåligt.

Men enligt vakthavande befäl Fredrik Nilsson, så märks en skillnad när de hanterar larmen i Norrbotten jämfört med Västerbotten. Hör mer om det i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.